Apotekens guide för ökad transparens

Från Apotekföreningens Mediawiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Välvald finns på alla apotek i Sverige

Välvald - apotekens guide för ökad transparens

Under många år har apoteksbranschen arbetar intensivt för att lansera en gemensam konsumentguide till de läkemedelsföretag som är mer transparenta i sitt hållbarhetsarbete. Eftersom läkemedelsföretagen inte vill lämna ut detaljinformation om tillverkning så är miljö- eller hållbarhetsmärkning av läkemedel omöjlig idag. Men vissa företag arbetar ändå mer än andra med hållbarhet och ökad transparens, det har apoteken valt att premiera med symbolen Välvald.

Guiden Välvald garanterar inte att ett specifikt läkemedel är tillverkat mer hållbart än ett annat. Däremot guidar Välvald till de företag som uppfyller kraven om att omfattas av en externt granskad hållbarhetsredovisning samt är medlem i organisationen The Pharmaceutical Supply Chain Initiative (PSCI) som arbetar för transparens och hållbarhetsfrågor inom läkemedelsindustrin. Företag som säljer produkter med diklofenak kommer inte att få Välvald i anslutning till just dessa produkter.

Apotekens mål är att med tiden vidareutveckla kriterierna för Välvald så att Välvald med tiden kan bli en hållbarhetsguide som verkligen kan guida till de enskilda produkter som är mer hållbart producerade. Målet är är en hållbar läkemedelsproduktion.

Läs mer om Läkemedel och miljö