Apotekstjänster

Från Apotekföreningens Mediawiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rådgivning i samband med expedition

Förutom att expediera recept och sälja läkemedel och andra produkter erbjuder apoteken en mängd olika tjänster. Även att expediera ett recept är i viss mån en tjänst då det inte bara innebär en försäljning av läkemedlet utan också innehåller kontroll av receptet och rådgivning i samband med expeditionen.


Rådgivning

Förutom den rådgivning som ges i samband med expedition kan receptrådgivning också ges vid andra tillfällen både i fysiska apotek och via e-handelsapotek. När det handlar om egenvård så går rådgivningen ut på att i första hand avgöra om kundens besvär är lämpliga för egenvård eller om kunden ska hänvisas att ta kontakt med sjukvården. Därefter gäller det för apoteken att kunna föreslå den mest adekvata behandlingen – som både kan vara råd om vad man kan göra på egen hand eller tips på receptfria läkemedel eller andra produkter som kan hjälpa mot besvären.


Farmaceutiska tjänster

Att ge råd om läkemedel och läkemedelsbehandling är en farmaceutisk tjänst. Apoteken erbjuder också mer specifika tjänster kopplade till en viss läkemedelsbehandling (som inhalationsläkemedel) eller under en viss tid i behandlingen (när man börjar med en ny behandling). Apoteken erbjuder också påminnelsetjänster, dosdispensering m.fl. tjänster som underlättar för kunder att komma ihåg att ta sina läkemedel eller att se till att alltid ha aktuell läkemedelsbehandling hemma. Många andra länder erbjuder fler farmaceutiska tjänster på apotek än vad vi gör i Sverige. Läs mer om farmaceutiska tjänster


Andra tjänster

Vaccination på apotek

Många apotek erbjuder också andra typer av tjänster, oftast med en koppling till hälso- och sjukvård. Det kan vara mätning av blodtryck, provtagning för att se om kunden har anlag för vissa allergier, stöttande samtal för att kunna sluta röka eller gå ned i vikt. Apoteken kan också samarbeta med andra professioner och vårdgivare och därigenom erbjuda t.ex. vaccinering, kontroll av födelsemärken, provtagningar eller hörselundersökningar.

Hösten 2021 publicerade Sveriges Apoteksförening en rapport om vaccinering av apoteksfarmaceuter som du kan läsa här: Vaccination på apotek - en möjlighet för Sverige


Tillbaka till startsidan

Tillbaka till övriga varor och tjänster