E-handel och hemleverans

Från Apotekföreningens Mediawiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ehandel2.jpg

E-handel med receptbelagda läkemedel har funnits sedan 2004 och några år senare blev det möjligt att beställa läkemedel och få dem levererade hem i brevlådan. Men det är under de senaste åren som utvecklingen har tagit verklig fart. Under 2020 innebar Covid-19-pandemin att flera nya kunder hittade in till apotekens olika e-handelslösningar. Nya sätt att leverera har också utvecklats under åren och idag kan kunderna välja på att få ett paket i brevlådan, att läkemedlet kommer med ett bud som ringer på dörren inom ett par timmar efter beställningen eller att medicinen levereras med morgontidningen.


E-apotek är riktiga apotek

Det ställs samma krav på internetapotek som på alla andra apotek. Det måste alltid finnas en farmaceut på plats och det är alltid en farmaceut som gör alla de kontroller som måste genomföras vid en receptexpedition. Det som skiljer är framförallt att sätten att få rådgivning blir annorlunda. Vanligast är att farmaceuten ringer upp kunden i de fall som något behöver redas ut eller förklaras ytterligare men det finns möjligheter för kunderna att ställa frågor via chattfunktioner och mejl. Det går också att skicka med viktig information i paketet. De farmaceuter som arbetar på e-apoteken uppger att de oftast har mycket mer tid att granska beställningarna jämfört med hur det kan vara på ett apotek där kunden står och väntar framför disken och andra kunder står och väntar i kön bakom. Det kan också vara lättare att prata om vissa saker över telefon med en farmaceut då man kan vara lite mer anonym.


Säkra och trygga leveranser

En annan viktig skillnad när det kommer till e-handel med läkemedel är själva leveransen. Läkemedel är inte vilken vara som helst och därför måste apoteken ha kontroll över hur leveranser går till. T.ex. kan inte kylvaror skickas i ett vanligt paket och narkotikaklassade läkemedel kan inte lämnas ut utan att mottagarens legitimation kontrollerats.


Tillbaka till Startsidan