I mataffären

Från Apotekföreningens Mediawiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mataffär.png

Vissa receptfria läkemedel får även säljas utanför apotek. Vilka läkemedel det är beslutas av Läkemedelsverket. Sverige har en relativt lång lista över vilka läkemedel som får säljas utanför apotek – knappt 600 olika läkemedel. Men vanligtvis finns endast ungefär tio olika läkemedel i mataffärer, på bensinmackar och liknande servicehandel. Det är vanligtvis endast de vanligaste värktabletterna och förkylningsprodukterna samt nikotinersättningsmedel som säljs utanför apotek.


Anmälan krävs - men inget tillstånd

De som säljer läkemedel utanför apotek måste anmäla att de ska sälja läkemedel till Läkemedelsverket men de behöver inget tillstånd. Det finns tydliga regler kring hur försäljningen får gå till. Bland annat måste läkemedlen förvaras så att de alltid är under uppsikt av personalen. Det är också åldersgräns för försäljning av läkemedel. Kunden måste ha fyllt 18 år och det är inte tillåtet att sälja nikotinläkemedel om det finns misstanke om att läkemedlet kommer lämnas över till en person som är under 18 år. Även om det är till Läkemedelsverket som butikerna anmäler att de avser sälja receptfria läkemedel så är det kommunerna som har ansvaret att tillsyna verksamheten. Under åren har det framkommit flera exempel där försäljningsställena bryter mot regelverket.


Ingen rådgivning

Den största skillnaden med att köpa receptfria läkemedel utanför apotek är att personalen inte får ge några råd till de som ska köpa läkemedel. Behöver kunderna rådgivning ska de hänvisas till vården eller ett apotek. Personalen som arbetar i de butiker som säljer läkemedel är inte utbildade och ska därför inte svara på frågor. Det händer dock att de gör det i alla fall. Det är viktigt att du som kund förstår att när läkemedel säljs utanför apotek så möter du inte en person som är utbildad inom området. Är du det minsta osäker kring vilket läkemedel du ska använda så vänd dig till ett apotek.

Recept på apotek

Receptfritt på apotek

Tillbaka till Startsidan