Med hjälp från någon annan

Från Apotekföreningens Mediawiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hand.png

När man är sjuk kan man behöva hjälp från andra för att få vardagen att gå ihop. Men även många andra behöver, eller har stor nytta av, att få hjälp med sina apoteksbesök. Oftast är det en nära anhörig som hjälper till med läkemedlen men det kan också vara hemtjänstpersonal eller en hjälpsam granne. De flesta barn behöver hjälp av sina föräldrar för att sköta sin läkemedelsbehandling.


Fullmakter

För att kunna hjälpa en annan person (förutom sina egna barn) med att hämta läkemedel på recept från apoteket krävs en fullmakt. En fullmakt kan utfärdas på papper men det enklaste är att fullmakten också sparas elektroniskt på apoteket. Då går det att besöka vilket apotek som helst så länge fullmakten är giltig. Det går också att använda den för att beställa läkemedel från en e-handel. Fullmakter kan också registreras digital på e-hälsomyndighetens webbplats. Där går det också att skriva ute blanketter som sedan kan lämnas in på ett valfritt apotek.


Hemtjänst och omsorgspersonal

En vanlig insats från hemtjänsten är att hjälpa till med apoteksbesök. Bor man på ett särskilt boende eller har annat stöd i vardagen behövs också ofta hjälp med läkemedel. De flesta har läkemedel på recept och dessa behöver expedieras av ett apotek. Personalen på boendet måste då vanligtvis besöka ett apotek för att hämta läkemedel. En vanlig lösning är att de boende har dosdispenserade läkemedel. Dessa kan då levereras direkt till boendet.