Läkemedel och miljö

Från Apotekföreningens Mediawiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Blad.jpg

Apoteken bidrar på flera sätt för att läkemedel ska minska miljöpåverkan. Det handlar om korrekt läkemedelsanvändning med individanpassade råd, att ta emot oanvända läkemedel för säker destruktion, ansvarsfull försäljning och om möjligt information om miljöpåverkan samt apotekens guiden Välvald inom det receptfria sortimentet.

Läkemedel innehåller biologiskt aktiva substanser som kan medföra risker för människa, djur och natur.

Det finns stora miljöproblem kopplat till tillverkning av läkemedel. En stor del av läkemedelsproduktionen sker på andra sidan jorden t.ex. i Indien och Kina. Men det saknas krav på att läkemedelsföretag öppet ska visa hur deras produktion går till. Därför vet vi alldeles för lite om tillverkningen av de läkemedel som säljs på apotek i Sverige.

Vissa läkemedelsrester kommer även ut i den svenska miljön i samband med användning. Många reningsverk klarar av att bryta ner läkemedelsrester, men inte alla läkemedel och inte alla reningsverk. Dessutom är kunskapen om hur läkemedel långsiktigt påverkar miljö och hälsa begränsad.


Miljökrav för receptbelagda läkemedel

Apoteken anser att staten ska ställa högre miljökrav på läkemedelsindustrin. Idag ställs varken miljökrav eller krav på transparens hos läkemedelsföretagen för att få sälja receptbelagda läkemedel som staten medfinansierar. Därför är det positivt att TLV, Läkemedelsverket och e-Hälsomyndighenen e-Hälsomyndigheten har fått ett gemensamt uppdrag att i en treårig försöksverksamhet ta fram en miljöpremie i periodens vara-systemet.

Apoteken anser dessutom att miljökriterier borde ingå i dagens regelverk för god tillverkningssed vad gäller läkemedel,GMP. Detta är något som allt flera parter anser, bl.a. OECD


Minska mängden överblivna läkemedel

Staten borde ställa högre krav på industrin att sälja startförpackningar av läkemedel. Vid nyinsättning av läkemedelsbehandling är det vanligt att man testar sig fram för rätt dos. Det innebär att stora mängder överblivna läkemedel blir liggande hemma, kasseras fel eller bidrar till felaktig läkemedelsanvändning. Även längre perioder för periodens vara-systemet skulle med största sannolikhet innebära att mindre mängder överblivna läkemedel kasseras.


Vad kan konsumenter göra själva för att minska mängden läkemedel som når miljön


Välvald - apotekens krav på ansvarsfull läkemedelstillverkning

Allt fler av apotekens kunder ställer frågor om miljö och hållbarhet, men på grund av bristen på transparens inom läkemedelsbranschen har apoteken inte möjlighet att svara på dessa frågor. Därför har branschen gemensamt tagit fram en guide till receptfria läkemedel från företag som är mer transparenta med sitt hållbarhetsarbete och som ställer krav på att tillverkning sker med respekt för mänskliga rättigheter och miljö samt arbete mot korruption.



Läs mer om Välvald.