Receptfria läkemedel
För att ett läkemedel ska få säljas på ett apotek utan recept eller rekvisition (sjukhusläkemedel) så behöver det vara "receptfritt". Det är Läkemedelsverket som beslutar om ett läkemedel ska klassas som receptfritt efter att ett läkemedelsföretag har ansökt om receptfrihet. För att ett läkemedel ska klassas som receptfritt krävs att behandlingsorsaken passar för egenvård utan behov av läkarkontakt, t.ex. förkylning, lättare magbesvär, pollenallergi m.m. Dessutom ska läkemedlet vara säkert att använda, det ska inte medföra risker med överdosering eller ge svårare biverkningar. Ett läkemedel kan finnas som receptfritt i en mindre förpackningsstorlek medan större storlekar är receptbelagda.
Receptfritt på apotek
Apoteken är inte skyldiga att sälja receptfria läkemedel. Alla apotek gör dock det eftersom det finns en efterfrågan från kunderna. Vilka receptfria läkemedel ett apotek väljer att ha i sitt sortiment beror på vad kunderna efterfrågar. Apoteken vill också vanligtvis se till att det finns ett brett urval med möjlighet till olika storlekar, märken och prisnivåer när det är möjligt.
Apotekens personal är utbildad i att ge råd om receptfria läkemedel. Förutom att det alltid måste finnas en farmaceut närvarande i apoteket så finns det ofta apotekstekniker som också är utbildade för att ge råd om egenvård och receptfria läkemedel. Apoteken har också ofta information på etiketterna i apotekshyllan om vilka läkemedel som ska användas när och av vem. Utöver det finns ofta broschyrer och annat informationsmaterial, t.ex. på apotekens hemsidor, där kunder kan läsa mer om egenvård och vilka läkemedel som kan användas. En viktig del i rådgivning kring receptfria läkemedel är att identifiera när egenvård inte är lämpligt - t.ex. att en hosta inte är förkylning.
Receptfritt i annan handel
Om GSL-läkemedel
Branschöverenskommelser - receptfria läkemedel
- Diklofenak - Apoteken har kommit överens om att alla ska informera om diklofenaks negativa påverkan på miljön. Från och med den 3 oktober 2018 informerar apotek via hyllkantsskyltar om att substansen påverkar miljön negativt och bör användas med eftertanke. Överenskommelsen gäller både försäljning i butik och e-handel.
- Paracetamol - Apoteksbranschen har en gemensam överenskommelse om hur ansvarsfull försäljning av paracetamol bör ske. Syftet med överenskommelsen är att minska risken för felaktig användning av paracetamol.
- Loperamid - Apoteken har kommit överens om hur en ansvarsfull försäljning av tabletter innehållande loperamid bör ske. Loperamid är ett receptfritt läkemedel som också kan missbrukas men som i högre doser innebär tydliga risker för allvarliga biverkningar.
- E-handel - Apoteksbranschen har gemensamt tagit fram riktlinjer] som ett stöd vid försäljning av receptfria läkemedel i e-handel.