Sjukhusapotek
Sjukhus, vårdcentraler, tandläkare och veterinärer behöver också läkemedel. Dessa kan köpa sina läkemedel från öppenvårdsapotek men vanligtvis är det en särskild typ av apotek som levererar läkemedel till dessa verksamheter. De brukar kallas sjukhusapotek och kan inte besökas av allmänheten. Sjukhusapoteken kan finnas på sjukhusen men det är också vanligt att de finns i stora lagerlokaler på strategiskt placerade platser varifrån leveranser snabbt kan nå alla avdelningar, vårdcentraler etc. som behöver läkemedel.
Upphandling av sjukhusapotek
Sjukhusapoteken agerar oftast på uppdrag av ett sjukhus eller en hel region. Det är regionen som är ansvarig för hur läkemedelsförsörjningen till sjukvården i regionen ska gå till. Regionen kan välja att själva driva sjukhusapoteket men de kan också välja att upphandla driften av sjukhusapoteket. I upphandlingen ställer regionen krav bl.a. på hur snabbt läkemedel ska kunna levereras till sjukhusets avdelningar. De som svarar på upphandlingen beskriver hur de ska bedriva verksamheten och vad de vill ha betalt för det, oftast genom ett pris för varje order som läggs till apoteket.
Lager på sjukhusapotek
Sjukhusapoteken anpassar sitt lager efter vad deras kunder - det vill säga sjukhusen och vårdcentralerna - behöver för läkemedel. Sortimentet skiljer sig åt jämfört med öppenvårdsapotek eftersom sortimentet är anpassat efter sjukhusvårdens behov, t.ex. läkemedel för injektion och infusion, cellgifter, vätskor mm. Sjukhusapotekens lager är relativt små då de främst är en logistikverksamhet som fördelar läkemedel till många olika avdelningar. De stora mängderna läkemedel som behövs för den dagliga sjukvården finns ute på avdelningarna nära patienterna eller hos distributörernas stora lager som sjukhusapoteken beställer ifrån.