Receptfria läkemedel

Från Apotekföreningens Mediawiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

För att ett läkemedel ska få säljas på ett apotek utan recept eller rekvisition så behöver det vara "receptfritt". Det är Läkemedelsverket som beslutar om ett läkemedel ska vara receptfritt. För att ett läkemedel ska kunna vara receptfritt krävs att det som det ska användas för är något som passar för egenvård. Det är personen själv som ska kunna avgöra om behandlingen med läkemedlet är lämpligt.

Receptfritt på apotek

Text om vilka läkemedel som får säljas på apotek och varför, rådgivningen osv

Receptfritt i annan handel

Om GSL-läkemedel

Branschöverenskommelser - receptfria läkemedel

  • Diklofenak - Apoteken har kommit överens om att alla ska informera om diklofenaks negativa påverkan på miljön. Från och med den 3 oktober 2018 informerar apotek via hyllkantsskyltar om att substansen påverkar miljön negativt och bör användas med eftertanke. Överenskommelsen gäller både försäljning i butik och e-handel.
  • Paracetamol - Apoteksbranschen har en gemensam överenskommelse om hur ansvarsfull försäljning av paracetamol bör ske. Syftet med överenskommelsen är att minska risken för felaktig användning av paracetamol.
  • Loperamid - Apoteken har kommit överens om hur en ansvarsfull försäljning av tabletter innehållande loperamid bör ske. Loperamid är ett receptfritt läkemedel som också kan missbrukas men som i högre doser innebär tydliga risker för allvarliga biverkningar.
  • E-handel - Apoteksbranschen har gemensamt tagit fram riktlinjer] som ett stöd vid försäljning av receptfria läkemedel i e-handel.

Välvald- apotekens guide för ökad transparens