Utbytbara läkemedel

Från Apotekföreningens Mediawiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Att läkemedel är utbytbara innebär att de är medicinskt likvärdiga, att de innehåller samma verksamma ämne i samma styrka, har samma beredningsform (till exempel en tablett) och är behandlingsmässigt likvärdiga. Namnen på läkemedlen kan dock skilja sig åt.

Läkemedelsverket beslutar vilka läkemedel som är utbytbara och publicerar en lista över grupper av utbytbara läkemedel. Läkemedel i samma grupp kan bytas mot varandra men inte mot läkemedel som ingår i andra grupper. Efter det tar TLV över och utser varje månad det läkemedel med lägst pris till periodens vara. TLV utser även två reservprodukter som apoteken kan byta till om de billigaste inte går att få tag på. Apoteken erbjuder det likvärdiga läkemedel som har lägst pris.


Förskrivare

Förskrivarna ansvarar för att bestämma en lämplig behandling och ge patienten den information som behövs för att kunna genomföra behandlingen som avsett. I bedömningen ingår att ta ställning till om apoteket får byta det förskrivna läkemedlet eller inte.

Apotek

Farmaceuten gör en bedömning om byte från det förskrivna läkemedlet fungerar. Om utbytet riskerar att försämra kundens läkemedelsbehandling eller hälsa kan det vara skäl att inte genomföra utbytet och istället expediera läkemedlet som står på receptet.

Patienten

Får ett erbjudande om det läkemedel som TLV har utsett till periodens vara. Patienten kan själv fatta beslut om att köpa ett annat likvärdigt läkemedel. Till exempel för att patienten vill fortsätta med samma varumärke som man haft tidigare eller för att patienten föredrar en viss förpackningstyp. Patientens val kan påverka om läkemedlet är helt, delvis eller inte alls subventionerat av staten.

Här kan du läsa mer om utbytbara läkemedel på TLV:s hemsida.