Läkemedelspriser
Här kommer text om prissättning på olika typer av läkemedel. Inledning om hur prissättning går till. Enskilde/samhället oasv
Receptbelagda läkemedel inom förmånen
För patentskyddade Läkemedelsförmånen tillämpar Sverige s.k. värdebaserad prissättning som följer av hälso- och sjukvårdens etiska plattform. Denna innehåller tre huvudprinciper; människovärde, behov av solidaritet och kostnadseffektivitet. Det är myndigheten TLV som efter ansökan från läkemedelsföretaget beslutar om läkemedlet ska ingå i läkemedelsförmånerna och till vilket pris. TLV accepterar ansökan om det begärda priset ligger under det maximala pris som samhället kan acceptera utifrån nämnda principer och effekt eller tillkommande nytta i förhållande till andra läkemedel. Subventionen kan vara generell eller begränsad till vissa terapier eller sjukdomstillstånd. För läkemedel utan patentskydd och där generisk konkurrens finns lämnar tillverkare prisbud om att bli månadens vara inom fastställda utbytesgrupper. Företaget med lägst pris vinner upphandlingen. Apoteken är skyldiga att byta till och expediera månadens vara om inte förskrivare, farmaceut eller den enskilde motsatt sig utbyte. I sistnämnda fall får patienten då betala mellanskillnaden mellan den valda produkten och månadens vara.
Läkemedel utanför förmånen
Det råder fri prissättning för läkemedel som inte omfattas av läkemedelsförmånen. Det innebär att läkemedelsföretaget sätter det pris de önskar och att apoteksföretaget lägger på en marginal i relation till inköpspriset. Det får till följd att läkemedlet kan ha olika pris på olika apotek. I det fall då det är ett läkemedel som inte omfattas av läkemedelsförmånen kan sjukvården/regionen välja att subventionera läkemedlet utanför högkostnadsskyddet för att stödja behandling.
Vanligaste skälen till att ett läkemedel inte omfattas av läkemedelsförmånen
- Läkemedelsföretaget har inte ansökt om läkemedelsförmån, vilket kan bero på att läkemedlet sällan skrivs på recept utan framför allt används på sjukhus eller för egenvård. Det kan också bero på att läkemedelsföretaget räknar med att få en tillräcklig försäljning utan förmån och därmed kan sätta priset själv
- TLV har ännu inte hunnit handlägga företagets ansökan om läkemedelsförmån. Myndigheten har 180 dagar på sig att handlägga dessa ärenden.
- TLV har fattat beslut om att läkemedlet inte ska omfattas av läkemedelsförmånen alternativt uteslutas från läkemedelsförmånen. Detta sker oftast när TLV anser att priset är för högt.
- TLV har efterfrågat prissänkning som läkemedelsföretaget inte vill följa och därmed tas läkemedlet ur förmånen.
- Staten anser inte att det är samhällsekonomiskt försvarbart att finansiera läkemedlet.
Receptfria läkemedel
Fri prissättning konkurrens osv
Läkemedel inom sjukvården
Hur upphandling fungerar. Kanske ha med ett fördjupningsavsnitt om trepartsöverenskommelser?