Läkemedelsförmånen
Läkemedelsförmånen Läkemedelsförmånen är en del i högkostnadsskyddet för medicin, ett statligt program för subventionering av receptbelagda läkemedel. Högkostnadsskyddet administreras av Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, TLV.
I praktiken är Läkemedelsförmånen en lista över vilka läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet. Listan visar vilka receptbelagda läkemedel (och även vissa andra artiklar) som du kan hämta ut från ett apotek till rabatterat pris, eller helt kostnadsfritt (om du har frikort).
Läkemedelsförmånen är till för att skydda mot höga sammanlagda kostnader. När man köper läkemedel på recept betalar man själv hela eller delar av läkemedelspriset. Den del man själv betalar blir lägre ju högre sammanlagda kostnader man har haft för läkemedel under en 12-månadersperiod.
Alla receptbelagda läkemedel omfattas inte automatisk av läkemedelsförmånen, utan Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) tar aktivt beslut om ett läkemedel ska omfattas av läkemedelsförmånen eller inte.
Läkemedelsföretaget ansöker om att ett läkemedel ska omfattas av läkemedelsförmånen. I ansökan ska företaget visa att läkemedlets pris kan motiveras av det extra värde som läkemedlet tillför patienter, hälso- och sjukvården och samhället i stort. Läkemedelsföretaget kan också välja att ett läkemedel som tidigare omfattats av läkemedelsförmånen inte längre ska göra det. Detta är ovanligt i ett internationellt perspektiv. Det vanliga är att det är staten själv som bestämmer om ett läkemedel ska omfattas av förmånen eller inte.