Olika typer av receptbelagda läkemedel

Från Apotekföreningens Mediawiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Läkemedel kan delas upp i olika grupper, bl.a. utifrån om de är receptbelagda eller receptfria. Men det går också att dela upp läkemedel utifrån hur de är godkända eller hur de importeras till Sverige. Ibland går dessa grupper in i varandra. Nedan finns en uppdelning som främst utgår från hur läkemedlet är godkänt. Detta är främst användbart när man pratar om receptbelagda läkemedel men det finns även receptfria läkemedel som är generiska läkemedel etc.


Patentskyddade läkemedel

När ett läkemedelsföretag forskar fram ett nytt läkemedel så ansöker de om patent för sitt läkemedel. Oftast är det flera olika patent som skyddar ett läkemedel. Både själva substansen, vad det används mot och beredningsformen (t.ex. en särskild sorts tablett eller inhalator) kan vara skyddade av ett patent. Under den tiden som det finns ett patent kan ingen annan sälja läkemedlet på den marknad där patentet gäller. När patentet gått ut kommer det i många fall andra tillverkare som marknadsför sin variant av läkemedlet men för vissa läkemedel är inte marknaden tillräckligt intressant för att det ska komma konkurrenter. De patentskyddade läkemedlen behöver alltid lämna in en fullständig dokumentation till läkemedelsmyndigheterna för att få ett godkännande för försäljning.


Originalläkemedel

Ett annat namn för de patentskyddade läkemedlen är originalläkemedel. Även efter att patentet har gått ut brukar man refererar till det läkemedlet som originalet till skillnad från de generiska läkemedlen eller kopiorna.


Generiska läkemedel

Likvärdiga läkemedel med samma verksamma ämne.


Parallellimporterade läkemedel

Extemporeläkemedel

Licensläkemedel