Generiska läkemedel

Från Apotekföreningens Mediawiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Exempel på utbytbara generiska läkemedel

När ett läkemedelsföretag forskar fram ett nytt läkemedel, ett så kallat originalläkemedel, får de ensamrätt att tillverka och sälja det under en bestämd tid. Efter denna tidsperiod kan andra tillverka likvärdiga läkemedel med samma verksamma ämne, generiska läkemedel. 2002 infördes substitutionsreformen i Sverige som innebär att apoteken byter ut ett dyrare läkemedel till ett billigare om sådant finns tillgängligt. Tack vare den konkurrens som uppstår tvingas läkemedelsföretagen sänka sina priser. Apotekens arbete med att byta läkemedel sparar stora summor pengar åt samhället och kunderna men dagens system är inte optimalt utan borde ses över för att minska de negativa effekter som systemet för med sig.

De ständiga månadsvisa bytena av periodens vara medför risker att patienter tar fel läkemedel eller helt avstår behandling. Det medför också stora kostnader för apoteken att ha aktuellt läkemedel i lager och innebär ökade kassationer. Idag tvingas apotekens farmaceuter ägna en stor del av sin tid på att förklara systemet och varför en kund får en ny produkt. Forskning visar också att det förekommer prissamordning på den svenska generikamarknaden.

Systemet för utbyte bör därför reformeras för att hantera de negativa effekterna men fortfarande skapa en god prispress. Förlängda utbytesperioder, från dagens en gång i månaden, till tre eller sex månader skulle eliminera risken för prissamordning och skapa bättre förutsättningar för en god läkemedelsanvändning samtidigt som prispressen på läkemedelsföretagen finns kvar.

Läs mer om Utbytbara läkemedel