Skillnad mellan versioner av "Olika typer av receptbelagda läkemedel"

Från Apotekföreningens Mediawiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rad 14: Rad 14:
 
'''Generiska läkemedel'''
 
'''Generiska läkemedel'''
  
När ett läkemedel inte längre skyddas av sitt patent så kan andra tillverkare producera ett läkemedel med samma aktiva ämne och marknadsföra på den svenska marknaden. Dessa kallas för ''generiska läkemedel''. Det kan finnas mindre skillnader mellan originalläkemedlet och de generiska läkemedlen och mellan olika generiska läkemedel. Det handlar om olika hjälpämnen i tabletterna och utseendet på tabletterna. I de flesta fall är dessa skillnader inte något som märks för en patient. I de fall där Läkemedelsverket bedömer att det inte finns några risker för en patient att byta mellan olika generiska läkemedel (eller mellan originalläkemedlet och generiska läkemedel) så klassas dessa som [[utbytbara läkemedel]].
+
När ett läkemedel inte längre skyddas av sitt patent så kan andra tillverkare producera ett läkemedel med samma aktiva ämne och marknadsföra på den svenska marknaden. Dessa kallas för ''generiska läkemedel''. Det kan finnas mindre skillnader mellan originalläkemedlet och de generiska läkemedlen och mellan olika generiska läkemedel. Det handlar om olika hjälpämnen i tabletterna och utseendet på tabletterna. I de flesta fall är dessa skillnader inte något som märks för en patient. I de fall där Läkemedelsverket bedömer att det inte finns några risker för en patient att byta mellan olika generiska läkemedel (eller mellan originalläkemedlet och generiska läkemedel) så klassas dessa som [[utbytbara läkemedel]]. Tillverkarna av generiska läkemedel behöver oftast inte lämna in riktigt samma dokumentation som originalläkemedlet eftersom det går att hänvisa till vissa av de studier som redan har gjort. Men generikaleverantören måste ändå visa att är så lika att det går att använda de tidigare studierna.  
  
  
 +
'''Parallellimporterade läkemedel'''
 +
 +
Läkemedel tillverkas oftast för en viss marknad som då vanligtvis är ett land. Detta eftersom märkning och bipacksedlar måste vara på det landets språk. Läkemedel har olika prissättning i olika länder vilket gör att det kan vara ett lägre pris på vissa läkemedel - främst de patentskyddade läkemedlen - i andra länder än i Sverige. Det är då möjligt för ''parallellimportörer'' att köpa upp läkemedel i dessa länder, packa om dem i svenska förpackningar, importera dessa till Sverige och sälja till ett lägre pris än vad det patentskyddade läkemedlet har. Dessa läkemedel kallas för parallellimporterade eller parallelldistribuerade läkemedel.
  
'''Parallellimporterade läkemedel'''
 
  
 
'''Extemporeläkemedel'''
 
'''Extemporeläkemedel'''
  
 
'''Licensläkemedel'''
 
'''Licensläkemedel'''

Versionen från 18 maj 2021 kl. 13.42

Läkemedel kan delas upp i olika grupper, bl.a. utifrån om de är receptbelagda eller receptfria. Men det går också att dela upp läkemedel utifrån hur de är godkända eller hur de importeras till Sverige. Ibland går dessa grupper in i varandra. Nedan finns en uppdelning som främst utgår från hur läkemedlet är godkänt. Detta är främst användbart när man pratar om receptbelagda läkemedel men det finns även receptfria läkemedel som är generiska läkemedel etc.


Patentskyddade läkemedel

När ett läkemedelsföretag forskar fram ett nytt läkemedel så ansöker de om patent för sitt läkemedel. Oftast är det flera olika patent som skyddar ett läkemedel. Både själva substansen, vad det används mot och beredningsformen (t.ex. en särskild sorts tablett eller inhalator) kan vara skyddade av ett patent. Under den tiden som det finns ett patent kan ingen annan sälja läkemedlet på den marknad där patentet gäller. När patentet gått ut kommer det i många fall andra tillverkare som marknadsför sin variant av läkemedlet men för vissa läkemedel är inte marknaden tillräckligt intressant för att det ska komma konkurrenter. De patentskyddade läkemedlen behöver alltid lämna in en fullständig dokumentation till läkemedelsmyndigheterna för att få ett godkännande för försäljning.


Originalläkemedel

Ett annat namn för de patentskyddade läkemedlen är originalläkemedel. Även efter att patentet har gått ut brukar man refererar till det läkemedlet som originalet till skillnad från de generiska läkemedlen eller kopiorna.


Generiska läkemedel

När ett läkemedel inte längre skyddas av sitt patent så kan andra tillverkare producera ett läkemedel med samma aktiva ämne och marknadsföra på den svenska marknaden. Dessa kallas för generiska läkemedel. Det kan finnas mindre skillnader mellan originalläkemedlet och de generiska läkemedlen och mellan olika generiska läkemedel. Det handlar om olika hjälpämnen i tabletterna och utseendet på tabletterna. I de flesta fall är dessa skillnader inte något som märks för en patient. I de fall där Läkemedelsverket bedömer att det inte finns några risker för en patient att byta mellan olika generiska läkemedel (eller mellan originalläkemedlet och generiska läkemedel) så klassas dessa som utbytbara läkemedel. Tillverkarna av generiska läkemedel behöver oftast inte lämna in riktigt samma dokumentation som originalläkemedlet eftersom det går att hänvisa till vissa av de studier som redan har gjort. Men generikaleverantören måste ändå visa att är så lika att det går att använda de tidigare studierna.


Parallellimporterade läkemedel

Läkemedel tillverkas oftast för en viss marknad som då vanligtvis är ett land. Detta eftersom märkning och bipacksedlar måste vara på det landets språk. Läkemedel har olika prissättning i olika länder vilket gör att det kan vara ett lägre pris på vissa läkemedel - främst de patentskyddade läkemedlen - i andra länder än i Sverige. Det är då möjligt för parallellimportörer att köpa upp läkemedel i dessa länder, packa om dem i svenska förpackningar, importera dessa till Sverige och sälja till ett lägre pris än vad det patentskyddade läkemedlet har. Dessa läkemedel kallas för parallellimporterade eller parallelldistribuerade läkemedel.


Extemporeläkemedel

Licensläkemedel